maanantai 2. maaliskuuta 2015

Maapuomiharjoituksia käynnissä ja ravissa

No niin, nyt ollaan saatu haltuun maapuomien alkeet sekä tehty jonkin verran istuntaharjoituksia maapuomeilla, ja päästään askel eteenpäin. Nyt käydään läpi muutamia vaihtoehtoja maapuomien hyödyntämiseksi käynnissä ja ravissa.

Käynnissä puomien väliksi laitetaan 60-80 cm, siis kun puomit ovat suoralla linjalla. Muista tarkastaa että väli on hevosellesi sopiva! Väliä voi luonnollisesti muuttaa sekä pidemmäksi että lyhyemmäksi, mutta muista että pidemmällä välillä hevonen käyntiaskeleenkin tulee olla pidempää ja taas lyhyemmillä väleillä käyntiaskeleen pitää olla lyhyempää. Käynnin askelpituuden muutos tulee saada aikaiseksi jo reilusti ennen puomeja, jotta käynnin rytmi ei rikkoonnu juuri ennen puomeja, josta aiheutuu turhaa kompastelua puomeille. Tämä saattaa saada hevosen jännittymään puomeilla.

Käyntipuomeja suosittelen laitettavaksi peräkkäin 4 tai 5 kappaletta, (toki määrää voi lisätä kuuteen tai seitsemäänkin) ja puomit voivat olla joko pitkällä tai lyhyellä sivulla tai diagonaalilla. Muista kuitenkin rakentaa puomilinja siten että kulman jälkeen sinulla on riittävästi aikaa suoristaa hevonen jotta pääset puomeille tasapainoisella, suoralla hevosella!

Ravipuomien väliksi laitetaan 100-150 cm, muista tarkastaa väli hevoselle sopivaksi! Ravipuomeja en suosittele käytettävän enempää kuin 4 tai 5 peräkkäin. Puomien pitkästä välistä johtuen ravipuomeja ei tule laittaa lyhyelle sivulle.

Kaareville linjoillekin puomeja voi rakentaa, mittaa silloin välit siten että keskeltä puomeja väli on hevosellesi normaaliaskeleella sopiva, ja toisesta reunasta lyhyempi ja toisesta reunasta pidempi. Esimerkiksi jos hevosellesi sopiva väli käyntipuomilla on 70 cm, tulee puomien keskeltä välin olla 70 cm ja sisäreunasta 60 cm ja ulkoreunasta 80 cm. Samalla kaavalla voit rakentaa myös ravipuomit kaarevalle uralle, noin 10 cm eroilla keskilinjan väleihin nähden.

Kaarevella uralla olevia maapuomeja on hyvä käyttää tunneilla jossa on erikokoisia tai muuten vaan erilaisilla askelilla varustettuja hevosia, näin pienellä askeleella etenevät käyttävät puomien sisäreunaa ja isommalla askeleella etenevät joko keskilinjaa tai puomien ulkoreunaa.
Kaarevalla uralla pidä huolta että ylität puomit aina samaa linjaa pitkin. Jos esimerkiksi lähdet ratsastamaan puomeja keskilinjalta, pidä huolta että sama linja jatkuu puomien loppuun asti. Jos taas ylität puomeja sisäreunalta, muista säilyttää sama linja koko puomijonon läpi. 

Käyn tässä läpi muutamia erilaisia puomiharjoituksia, mutta ole vain itse rohkea ja "sirottele" puomeja kentälle aina kun siihen on mahdollisuus ja kehittele niiden ympärille erilaisia harjoituksia! Myös yksittäiset puomit kentällä ovat hyviä, niiden ylittäminen parantaa sekä hevosesi että sinun keskittymiskykyäsi!

Harjoitus 1
Rakenna kumpaankin päätyyn puomit pääty-ympyrälle, toiseen päätyyn ravipuomit ja toiseen käyntipuomit. Rakenna ne lyhyen sivun puolelle kummassakin päässä. Nyt voit rakentaa ne ravipuomitkin lyhyen sivun puolelle, sillä nyt ratsastetaan kaarevalla uralla eikä kulmia silloin ratsasteta. Muista laittaa puomit vähän viuhkan muotoon, keskelle hevoselle sopiva väli ja sisäreuna vähän lyhyemmäksi ja ulkoreuna pidemmäksi väliksi. Aloita ratsastamalla ympyräkahdeksikkoa siten että toinen ympyrä ratsastetaan käynnissä ja ylitetään käyntipuomit, ympyröiden välissä muista ratsastaa hevonen huolella suoraksi ja siirrä se raviin. Toisella ympyrällä ylitä ravipuomit. Jatka näin muutaman kerran, ylittäen puomit aina niiden keskeltä, sekä käynnissä että ravissa. Ole erityisen huolellinen ympyröiden keskellä tapahtuvasta suoristuksesta ja siirtymästä, muista että onnistunut siirtymä tulee ainoastaan suoralla hevosella, ja onnistuneesta siirtymästä pääset heti laadukkaaseen askeleeseen!

Anna hevosen levätä välillä pitkällä ohjalla kun olet tehnyt ympyräkahdeksikon muutaman kerran.

Seuraavaksi ratsasta harjoitus muuten samalla tavalla, mutta lyhennä hevosen askelta hieman ja ylitä puomit niiden sisäreunasta. Toista tämä harjoitus myös muutaman kerran, ja pidä erityisesti huolta siitä että saat lyhyemmän askelpituuden aikaiseksi riittävän ajoissa ennen puomeja ja vielä muutaman askeleen puomien jälkeenkin. Suorituksen aikana voit päästää askeleen hetkeksi taas normaalipituuteen.

Jälleen kerran, hevoselle lepoa hetkeksi ennen seuraavaa harjoitusta.

Yhä edelleen samat puomit, mutta nyt ne on tarkoitus ylittää puomien ulkoreunoilta, joten nyt pitää ratsastaa hevosen askel vähän normaalia pidemmäksi sekä käynnissä että ravissa. Pidä huolta samoista asioista kuin lyhyemmillä väleilläkin, eli pidennä askelta riittävän ajoissa ennen puomeja ja pidä askel pidempänä vielä muutama askel puomien jälkeenkin. Ja muista ylittää koko puomijono samaa linjaa seuraten!

Tähän harjoitukseen voit lisätä vielä nopean laukannostoharjoituksen, voit nostaa laukan heti puomien jälkeen (sekä käynti- että ravipuomien) ja laukata muutaman askeleen kunnes taas pääset kentän keskelle jossa ratsastat siirtymän. Tässä saa jo olla todella tarkkana apujen kanssa, reaktionopeus tulee ratsastajalla olla erityisen hyvä ja tehtävä vaatii huolellista keskittymistä!


Harjoitus 2
Rakenna pitkän sivun keskelle käyntipuomit ja lyhyelle sivulle ravipuomit kaarevalle linjalle. Ylitä pitkän sivun puomit käynnissä, siirrä hevonen raviin käyntipuomien jälkeen ja ratsasta lyhyen sivun kaarevat puomit ravissa. Viimeisen ravipuomin jälkeen suorista hevonen ja nosta harjoituslaukka. Pitkän sivun keskellä ratsasta laukassa voltti, ja siirrä hevonen voltin jälkeen raviin ja siitä vielä käyntiin, siten että olet käynnissä reilusti ennen käyntipuomeja. Näin päin ratsastettuna (eli käyntipuomit ensin suoralla ja ravipuomit kaarevalla uralla) saat hevoselle rakennettua vähän extra-eteenpäinpyrkimystä.
Tähän harjoitukseen voit vielä lisätä yhden maapuomin keskelle pitkää sivua, siis sille pitkälle sivulle jonka laukkaat, ja näin saat hevosta vielä vähän tarkkaavaisemmaksi tämän puomin avulla!

Mikäli hevosesi on hätäinen, eikä oikein malttaisi kuunnella ratsastajan apuja, voit rakentaa puomijonot siten että pitkälle sivulle rakenna ravipuomit ja lyhyelle sivulle käyntipuomit kaarevalle linjalle. Ylitä ensin pitkän sivun puomit ravissa, siirrä hevonen käyntiin vähän ennen päädyn puomeja (puomit toimivat näin pienenä jarruna hevoselle, etkä joudu itse pidättämään sitä niin paljoa) ja ylitä nämä puomit käynnissä. Käyntipuomien jälkeen nosta harjoituslaukka ja tee taas pitkän sivun keskelle voltti laukassa. Siirrä hevonen raviin laukkavoltin jälkeen ja jatka ravipuomeille. Jos hevonen jää laukan jälkeen kovin vahvaksi kädelle, tee siirtymä käyntiin ja työskentele hevonen kuuliaiseksi vaikka käyntivoltilla lyhyellä sivulla ja siirrä hevonen raviin vasta kun se on kuulolla käynnissä.

Koittakaa olla välittämättä erikoisista mittasuhteista!


Harjoitus 3
Rakenna pituushalkaisijalle ravipuomit siten että ehdit kunnolla suoristamaan hevosen ennen puomeja. Laita nämä vaikka C-päätyyn. Rakenna toiset ravipuomit kummankin pitkän sivun  alkuun, eli L-päätyyn.Jätä muutama metri tilaa ennen kulmaa, vaikka siten että puomijonon viimeinen puomi on pitkän sivun ensimmäisen kirjaimen kohdalla. Näin ehdit ratsastaa kulmat myös huolella.
Nyt voit ratsastaa ensin pituushalkaisijalla olevat ravipuomit ja ohjata hevosen siitä joko oikealle tai vasemmalle ja ylittää pitkällä sivulla olevat puomit. Harjoitusta on helppo muuntaa esimerkiksi ratsastamalla pituushalkaisijan puomien jälkeen pohkeenväistössä muutama askel, suoristaa hevonen ennen puomeja ja ylittää sen jälkeen puomit. Väistön voit tehdä sekä käynnissä että ravissa, jos teet sen käynnissä, muista lopettaa väistö ajoissa jotta saat siirrettyä hevosen raviin ennen pitkän sivun puomeja.

Lapsikin osaisi piirtää paremmat havainnekuvat...


Tässäpä muutama puomiharjoitus käynti- ja ravipuomeille, kaikki nämä harjoitukset vaativat ennen kaikkea ratsastajalta hyvää reaktionopeutta, apujen pitää tulla juuri oikeaan aikaan ja hevosen pitää kyetä myös niihin reagoimaan ajallaan!

Nyt alkaa kentätkin jo sulaa pikkuhiljaa, joten nyt puomit varastosta esille ja treenaamaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti