keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Ratsukon kymmenen kuolemansyntiä

Tässäpä meille kaikille vähän mietittävää seuraaville ratsastuskerroille. Tunnistatko itsesi yhdestä tai useammasta synnistä? Oletko valmis tekemään muutoksia jotta syntilistasi lyhenee ja lopulta häviää kokonaan? Toivottavasti olet, sillä vain tarkastelemalla omaa toimintaansa riittävän kriittisesti, on muutos mahdollista tehdä!

1. Ratsastaminen liian reippaassa tempossa, varsinkin ravissa
- Näissä tapauksissa ratsastaja on usein siinä uskossa, että hevosta on ratsastettava aktiivisesti eteen, mutta he unohtavat säädellä vauhtia puolipidätteillä, ja näin ollen eivät saa liikkeen impulssia siirrettyä takajaloille, vaan liike vie hevosta kovaa vauhtia eteenpäin. Näissä tapauksissa ratsastajan on ensin opittava hallitsemaan hevosen hidastus, ennenkuin voivat alkaa ratsastaa niitä myös eteen. Tämän synnin korjaamiseksi ratsasta paljon siirtymiä ravista käyntiin ja takaisin raviin sekä ravin sisällä muutellen tempoa hitaammaksi ja reippaammaksi. Aktiivisuus syntyy siirtymistä, ei lujaa etenemisestä!

2. Ratsastaminen liian hitaassa tempossa
-Tämä ei ole läheskään niin paha synti kuin ylläoleva, ylitempossa ratsastaminen. On ihan oma taitonsa ratsastaa hitaassa tempossa, mutta saaden silti aikaiseksi riittävä impulssi takajalkoihin. Pahimmassa tapauksessa liian hitaassa tempossa etenevä hevonen muuttuu pikkuhiljaa ensin kädelle painavaksi, ja sen jälkeen pohkeelle reagoimattomaksi raskaaksi ratsuksi. Tämä on aina merkki siitä että takaosa ei toimi riittävän aktiivisesti. Paranna tilannetta ratsastamalla hevosta rohkeasti eteen mutta tasapainottamalla sitä nopeaa reaktiota vaativilla siirtymillä, jolloin eteenpäin vievä voima "kerääntyy" takajalkoihin, ja sitä kautta kevenee etuosa tempon pysyessä kuitenkin rauhallisena. Siirtymä ravista käyntiin siten että hevonen ainoastaan "käy" käynnissä ja jatkaa siitä heti uudestaan raviin on erityisen hyvä "hitaan" ratsastajan parantamiseksi. Muistattehan K.N. Specialissa olevan keskihalkaisijalla ratsastettavan 3 askeleen käynnin? Siinä on hyvä harjoitus!!!

3. Ratsastaminen kädellä, hevosen pakottaminen muotoon
- Tämä on lähes tulkoon vastoin kaikkia ratsastuksen luonnonlakeja. Mietipä sitä ristiriitaa kun ratsastat hevosta istunnalla ja pohkeella aktiiviseksi takaosastaan, ja samalla pidät sitä vahvasti kädellä edestä. Kätesi itse asiassa blokkaa hevosen liikkeen ja pysäyttää sen "flown". Joskus jopa näkee niin vahvaa kädellä ratsastamista että ratsastaja ihan fyysisesti nojaa taaksepäin samalla pitäen vahvasti vastaan ohjilla. Voi hevosen suu parkaa. Muista aina että ratsastajan käden tulee olla niin pehmeä ja joustava että hevonen saa liikuttaa ratsastajan kättä ja tuntuman tulee olla kevyt, olematta kuitenkaan tyhjä. Opettele ratsastamaan siis hevonen takaa eteen, ei edestä taakse!

4. Hevosen liian vahva taivuttaminen
- Näin yleensä käy kun ratsastaja taivuttaa hevosta turhan vahvasti sisäohjalla kontrolloimatta hevosta ulko-ohjalla.Ylitaivuttaminen voi olla kontrollin kadottamisen lisäksi myös turmiollista hevosen nikamille, joten olkaa varovaisia taivuttamisen kanssa. Taivuttamisella halutaan vaikuttaa hevosen koko kroppaan pelkän kaulan sijasta. Muista siis pitää ulko-ohjalla hallussa hevosen ulkolapa samalla kun taivutat kevyesti hevosta sisäohjalla. Ulkopohkeen pitää myös vaikuttaa hevosen kylkeen jotta hevonen ei putoa uralta ulospäin.

5. Hevonen kaatuu sisälle käännöksissä ja ympyröillä
- Varsinkin nuoret hevoset tuppaavat kaatumaan sisällepäin käännöksissä ja ympyröillä, tämä johtuu yleensä nuoren hevosen huonosta tasapainosta. Niille on koulutuksen alkuvaiheessa "helpompaa" nojata ratsastajan sisäjalkaan kuin kantaa itsensä tasapainossa. Tärkeätä on saada hevonen tuomaan omaa painoaan hieman enemmän ulospäin, tässä ratsastaja voi auttaa sijoittamalla omaa painoaan hieman enemmän ulkopuolelle. Jos tämä harjoitus ei pelkästään auta, voit työstää ongelmaa käyttämällä apuna pohkeenväistöä. Ratsasta uran sisäpuolella kohti kulmaa, ja juuri ennen kulmaa ratsasta pari-kolme väistöaskelta takaisin uralle jolloin saat hevosen todellakin "pois" sisäjalasta ja ottamaan enemmän painoaan ulko-osalle. Näin saat ratsastettua käännöksen tasapainoisella hevosella. Toista väistöt ennen kulmia riittävän usein, ja voit jättää väistöaskeleet pois kun tunnet että hevonen reagoi voimakkaampaan, vähän satulavyön takana sijaitsevaan sisäpohkeeseen lähes väistämällä. Tuntuu siis siltä että hevonen tosiaan siirtää omaa painoaan sinun painosi mukaisesti enemmän ulos. Eli ikäänkuin valmistelet hevosta (ja itseäsi) väistöön ennen kulmaa, mutta et teekään väistöä jos ei ole ihan pakko! Oma sisäpohje on vähän taaempana kuin normaalisti, ratsastajan paino sijoitettuna vähän ulospäin ja tadaa, saat käännettyä kulman tasapainoisella hevosella!

6. Hevonen ei kulje suoraan
- Hevosen suoruus on sitä että hevosen takajalat kulkevat samaa uraa etujalkojen kanssa ja pää rintakehän edessä. Näin korrekti suoruus usein unohtuu. Usein käy niin että ratsastaja kyllä huolehtii sekä etu- että takajaloista mutta pitää samalla liikaa kiinni sisäohjasta, ja näin ollen kaikki suoran hevosen kriteerit eivät siis täyty. Kannattaa pitää mielessä että hevonen on yleensä leveämpi takaosastaan kuin etuosastaan. Kun haluat saada sekä etu- että takaosan samalle uralle, voit ratsastaa hevosta hyvin lievässä avotaivutuksessa, siten että saat sisätakajalan ikäänkuin uralle etujalkojen väliin. Näin ollen hevonen asettuu vähän "kapeammin" uralle, ja etu- ja takajalat seuraavat toisiaan paremmin.

7. Ratsastaja ei teetä riittävän monipuolisia harjoituksia kentällä
- Muista aina ratsastaa riittävästi siirtymiä sekä vaihda suuntaa riittävän usein. Haluathan pitää hevosen "skarppina" ratsastaessasi sitä, ja se ei toteudu jos vaan kierrät kentällä samaa tylsää kehää ympäri, ympäri ja ympäri. Tämä on erityisen turmiollista hevoselle joka on jäänyt jo vähän pohkeen takana. Ehkä tärkein harjoitusten monipuolistaja on siirtymät eri askellajien välillä sekä myös askellajien sisällä. Kaikista tärkeintä on muistaa siirtymien kultainen sääntö; suorita aina siirtymä hyvästä ja tasapainoisesta askellajista.

8. Ratsastaja ei ratsasta hevosta kulmiin
- Kulmat ovat erityisen tärkeitä ratsukolle millä tahansa tasolla. Kulma on se hetki jolloin hevosta voi tasapainottaa ja kontrolloida kulman jälkeen tulevaa tehtävää varten. Erityisen hyvä harjoitus on laittaa jokaiseen kulmaan kartio joka sinun pitää kiertää joka kerta. Ensimmäisillä kerroilla voit tehdä käännökset siten että lähestyt kulmia käynnissä, pysäytä hevonen kulmaan ja suorita käännös suoraan pysähdyksestä. Jatka harjoitusta tekemällä siirtymä ravista käyntiin aina ennen kulmaa, niin että saat tehtyä käännöksen aina käynnissä. Pikkuhiljaa jätä siirtymä pois, mutta valmistele hevonen kulmaan samoin kuin valmistelisit sen siirtymään.

9. Ratsastaja ratsastaa liian pitkillä ohjilla ja jalustimilla
- Auts, tästähän on puhuttu ennenkin! Liian pitkät ohjat eivät auta sinua tulemaan tehokkaaksi ratsastajaksi. On myös ihan silkkaa urbaanilegendaa että kouluratsastus = pitkät jalustimet. Ihan ensimmäiseksi sinun pitää hallita syvä, vakaa istunta ennen kuin voit pidentää jalustimia yhtään. Ellei istuntasi ole kunnossa, jaloistasi tulee tehottomat ja ne eivät pysy lähellä hevosen kylkiä. Jos ratsastaja ei vielä hallitse omaa istuntaansa, mutta ratsastaa silti liian pitkillä jalustimilla, käy usein niin että ratsastaja "tarrautuu" jaloillaan kiinni hevoseen. Tämä aiheuttaa luonnollisesti jännittyneet jalat. Myös liian pitkä ohja vie ratsastajan epätasapainoiseen asentoon ja käden otteet ovat aina liian myöhässä ja myötääminen myöhästyy. Tehokas korjauskeino on ratsastaa ympyrällä liinan päässä ilman jalustimia, siten että pääset keskittymään vain ja ainoastaan siihen istunnan syventämiseen ja tasapainottamiseen. Kun istunta on kunnossa, tulee oikean pituinen ohjakin lähes automaattisesti!

10. Ratsastaja ahnehtii liian nopeasti liian vaikeita asioita
- Ihmisen perusluonteeseen kuuluu halu aina vaan tehdä asioita paremmin ja nopeammin. Tätä luonteenpiirrettä tulisi hillitä siten että suoriudut varmasti, vaikka silmät kiinni, alemmasta tasostasi ennen kuin siirryt tasoa ylöspäin, oli sitten kyse yksittäisestä liikkeestä tai vaikka seuraavan tason kilpailusta. Muista aina kun kohtaat haasteita uusissa tehtävissä, palaa askel taaksepäin tarkistamaan missä perusasiassa olet mahdollisesti oikaissut, ja sen korjaamalla tämä vaikeampi asia tulee taas onnistumaan! Älä juokse ennen kuin olet oppinut kunnolla kävelemään!

Nyt vaan tarkkailemaan kriittisesti omaa ratsastustaan, pienilläkin muutoksilla saat aikaiseksi suuria muutoksia!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti